Rompsun Irja

Kesällä 2019

Nilsiän Harrastajateatterin 2019 kesänäytelmänä Simolan kesäteatterissa nähdään tarina paikallisesta "tahtonaisesta". Rompsun Irja -näytelmä on Antti Heikkisen uudelleen sovittama versio 2014 talvella esitetystä Irja -näytelmästä. Nyt Irjana eri elämänvaiheissa nähdään teatterimme tahtonaiset Iida Pirskanen, Hanna Pirskanen ja Kaija Parviainen. Ohjaushommissa ovat tutut Antti Heikkinen ja Pekka Räsänen.

Autoilija Irja Tikkanen 1908-1992

Irjan tapahtumarikkaan elämän kudelmaan piirtyvät äitiyden ja yrittäjyyden lisäksi halu rakentaa arki oman näköiseksi. Niinpä hän vetäisi töilleen mennessään housut jalkaan ja lippalakin otsalle pitäen itsestäänselvyytenä naisen kyvykkyyttä mihin tahansa työhön. Irjan työhistoria oli monipuolinen. Hän oli teurastaja, autoilija, kauppias ja koirarankkuri.

Irja ei kainostellut kertoa mielipidettään tai tarttua toimeen esteitä kohdatessaan. Näytelmän 80-vuotias Irja muistelee elonsa helminauhaa katsoen nuorta itseään lempein silmin. Lapsuudesta asti häntä oli seurannut tahto selviytyä ja mihinkäs tuo sisukkuus olisi kadonnut vanhuuden päiviin ehtiessä? Sanavalmis, kantaaottava, ronski, työteliäs, omapäinen nainen. Tienraivaaja. Legenda, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Minna Canthin 175 v. juhlavuotena nousee kutkuttava ajatus siitä, mitä he Irjan kanssa olisivat taratelleet rinnatusten kiikkustuoliin vauhtia potkiessaan Kuopion salongissa. Realismin kuningattaret olisivat takuulla laittaneet asiat ojennukseen. Ja niin he tekivätkin tahoillaan. Nostan hattua.

Marja-Kaarina Väänänen, käsikirjoittaja

PS. Minäkii tykkeen hametta enämpi hoosut jalassa kulukee, eekä sitä oo kukkaan ihmetelly. Että kiitosta vuan Irja.