Ministeriä viedään

Keväällä 2018

Ray Cooneyn farssikomedian ohjaa Kari Summanen.

Esityksen ensi-ilta on 23.2.2018.

”Riemastuttava brittifarssi tarjoaa parasta virkistystä kevääseen!”

Yleensä teatterit tarjoavat farssin kerran kaudessa, koska se on varma kassamagneetti. Tapahtumapaikkana on yleensä yksi huone ja monta ovea, vauhtia riittää ensi hetkestä lähtien, henkilöitä tulee ja menee, lyhyet repliikit sinkoilevat ja esitys on täynnä yllätyksiä ja käänteitä niin, ettei katsoja tahdo pysyä matkassa - ja joskus se on vaikeaa näyttelijöillekin.

Brittikirjailijat ovat parhaasta päästä farssien kirjoittajina. Yksi heistä on Ray Cooney (s.1932). Hän on kirjoittanut liki 30 näytelmää, joista on tehty kymmenkunta filmatisointia. Cooneyn farsseissa tärkeätä on esityksen rytmi. Useimmiten näytelmässä on ovia, joita avataan ja suljetaan kiireenvilkkaa.

Nilsiän Harrastajatetteri on rohjennut brittifarssiin. Aiemmin NHT on tehnyt Howdonin Täydelliset häät (2003) ja Cooneyn Munaako herra ministeri (2011). Nyt nähtävä näytelmä Ministeriä viedään on tavallaan jatko-osa, vaikka onkin juonellisesti itsenäinen. Suomalaisissa versioissa paikka on sama, Sokos-hotelli Vaakuna. 2011 tehdyn näytelmän porukasta valtaosa on samoissa rooleissa: Pekka Räsänen ministerinä, Antti Heikkinen ministerin sihteerinä, Marja-Kaarina Väänänen ministerin vaimona ja Kaija Parviainen hotellinjohtajana. Kari Summanen esitti 2011 tarjoilijaa, nyt hän ohjaa näytelmän.
ROOLEISSA:

Reino Viljanen, sisäministeri Pekka Räsänen
Pamela Viljanen, ministerin vaimo Marja-Kaarina Väänänen
Jukka-Pekka Petäjä, min. erityisavustaja Antti Heikkinen
Liselotte Walli-Lesonen, opposition k.e. Jaana Hartojoki
Heidi Roisko, pääministerin erityisavustaja Hanna Pirskanen
Hilja Dönner, hotellinjohtaja Kaija Parviainen
Titta, tarjoilija Lea Kuikkaniemi
Maria, kerrossiivooja Maarit Halonen
Anna, kerrossiivooja Anna Saastamoinen
Hande, vuorikiipeilijä Pauli Ulmanen