Susipari

Keväällä 2024

Nilsiän Harrastajateatterin kevään 2024 näytelmä Nilsiän Mantulla on klassikkokirjailija Kalle Päätalon Susipari, josta teatterimme monitaituri Antti Heikkinen on tehnyt uuden sovituksen. Ohjaajina häärivät Heikkinen ja Pekka Räsänen, jotka nähdään molemmat myös näyttämöllä, monen muun tutun teatterilaisen lisäksi.

"Selkosten Proust, painosten kuningas ja mestarikirjailija Kalle Päätalo kirjoitti julmetun laajan romaanituotantonsa ohessa myös muutamia näytelmiä. Suurimman niistä sai 1960-luvun puolivälissä kirjoitettu Susipari, joka sai kantaesityksensä Kajanin kaupunginteatterissa 1970-luvun alussa.

Kantaesityksen jälkeen Päätalon näytelmä kiersi vilhakkaasti suomalaisia ammatti- ja harrastajanäyttämöitä. Edvin Laineen ohjaamana ja uudelleen sovittamana se nähtiin Pyynikin kesäteatterissakin nimellä Ihmisiä kairassa. Julkaistiin Susipari kirjanakin. Ajan olossa näytelmä kuitenkin unohtui – aika yksinkertaisesti ajoi ohitse sen moraliteettisesta ydinsanomasta.

Päätalon tarkka henkilökuvaus, hersyvä kieli ja säpäkkä huumori eivät sen sijaan ole ruostetta ottaneet. Ei liioin ole hapettunut jo näytelmän alkuperäistekstissä esiin nouseva kysymys siitä, miksi suomalaisen ihmisen on usein niin pirun hankalaa antaa periksi omalle jääräpäisyydelleen, suostua opettelemaan uutta ja lausua ääneen niinkin simppeli sana kuin ”rakas”.

Näiden asioiden ympärille rakentuu Nilsiän harrastajateatterin Susipari, joka on uudelleendramatisoitu Kalle Päätalon perikunnan luvalla - toki kirjailijan tekstiä kunnioittaen. 1960-luvun alkupuolen koillismaalaiseen selkoseen sijoittuva näytelmä on yhtäältä perinteistä, ruisleivänturvallista teatteria ja toisaalta muistutus siitä, että aikojen muuttuessa ihminen säilyy lopulta pitkälti entisellään – sekä hyvässä että pahassa."
Antti Heikkinen


Rooleissa:

Hanna Koskivuori
Antti Heikkinen
Marja-Kaarina Väänänen
Pekka Räsänen
Ari Saastamoinen
Miia Pasanen
Pauli Ulmanen
Aino-Maria Kauppinen
Lumijella Viikholm
Hiski Heikkinen