Pastori Jussilainen

Kesällä 2018

Ohjaaja Marja-Kaarina Väänänen

Pastori Jussilainen on Gustaf von Numersin vuonna 1895 kirjoittama komedia. Näytelmä sijoittuu sen kirjoitusaikaan, jolloin pastori Jussilainen (Osmo Niskanen) on pappina pienessä kylässä Kuopion takana. Pastori on perinteitä vaaliva pappi, jonka tunteet ailahtelevat aina kiukkuisesta äkkipikaisuudesta lauhkeaan lempeyteen.

Tärkeä osuus uusien tuulien airueena on pappilaan vierailulle saapuvalla anopilla (Kaija Parviainen). Tuloksena on tahtojen taistelu kahden voimakkaan tulisielun välillä. Pappilassa nähdään myös pastorin lempeä vaimo Eveliina (Hanna Pirskanen), päättäväiset talonpojat (Matti Jormalainen, Yrjö Parviainen, Pertti Taattola ja Pentti Väänänen), riski matami Lindgrenska (Hanna Liira), laiskanpulskeat rengit (Marko Harle ja Ari Saastamoinen) ja piian tekele (Lea Kuikkaniemi), kansanopistoa puuhaava opettaja vaimoineen (Risto Eskelinen ja Hanne Räsänen) sekä salaperäinen Lilli (Jaana Valta), sekä iso liuta lapsia.

On yllättävää, kuinka paljon ajankohtaisuuksia ja ajattomia elämänviisauksia tästä yli sadan vuoden takaisesta näytelmästä löytyy. Luutuneita asenteita ravistellaan ehkä onnistuneimmin juuri lempeän huumorin ja itseironian keinoin, kuten Numersin Pastori Jussilaisessa.