ONNELLINEN MIES


Kesällä 2016

Arto Paasilinnan romaanista sovitti ja ohjasi esikoisohjauksensa Antti Heikkinen!

"Arvoisa katsoja!

Joku ilmeisen viisas ihminen, en nyt muista kuka, on sanonut teatterintekijöiden näkevän työnalaisen teoksensa ajankohtaisena aina - riippumatta siitä, värkätäänkö lavalle Shakespearea vai Agapetusta.

Me olemme tässä kevään ajan värkkäilleet estradille Arto Paasilinnan Onnellista miestä ja henkilökohtaisesti olen vankasti sitä mieltä, että me olemme polkaisseet kasaan ajankohtaisen näytelmän. Ihan oikeasti.

Oikeastaan se on varsin metka havainto, koska Paasilinnan mainio romaani ilmestyi jo 70-luvun lopulla. Nilsiän harrastajateatterille tehty sovitus pyrkii olemaan alkuperäistekstille uskollinen ja aika hyvin se on siinä onnistunutkin, repliikit ovat hyvin pitkälti Paasilinnaa ihtiään. Mikseivät olisi, koska ei niitä tarvinnut Mestarin jäljiltä suuremmin päivittää.

Poliittiset ristiriidat ja kähminnät, ihmisen ahneus ja hyvyys, rakkaus, raha - ja ennen muuta keinot niiden hankkimiseen - ovat ajankohtaisia yhä edelleen. Oikeastaan keskeisimmät muutokset ovat tapahtuneet valtion laitosten nimissä, TVH:n ja muiden tilalle ovat tulleet Destiat, Elyt, Avit ja mitä näitä nyt onkaan. Tavallaan se muutos on suuri, mutta Paasilinnan teoksen kestävyyden kannalta olemattoman pieni.

Toisin sanoen: Paasilinna tunsi kansansa. Olkoon tämä näytelmä omalta osaltaan kunnianosoitus hänelle, ennen muuta hänen elämäntyölleen.

Simolan näyttämö on minulle tuttu ja tärkeä paikka, monta kesää siellä on tullut telkuttua. Ohjannut en ennen ole, mutta ehdottoman voittopuolinen kokemus tämä projekti oli. Hyvin pitkälti se johtui siitä, että lavalle nousivat niin monet rakkaat ystävät ja siihen päälle vielä tämä ensimmäistä kertaa lavalla touhuava nuorisoporukka.

Sekä konkarit että ensikertalaiset ovat tsempanneet noviisiohjaajaa, kuunnelleet pölkkypäisiä neuvoja hyvähermoisesti ja tarjonneet rohkeasti omia ideoitaan, jotka nyt tietysti menevät minun piikkiini. Tulkoon siis tässä sanotuksi suuren suuri kiitos jokaiselle mukanaolijalle, pienimmänkin leiviskän hoitajalle niin lavalla, lavan takana kuin kahviossakin - teatteri on joukkuepeliä ja vähänkö meillä on kasassa hyvä joukkue!


Siinäpä ne varmaan tärkeimmät. Nauttikaa esityksestä, naurakaa jos naurattaa ja itkekää jos itkettää.

Nilsiässä 23.6. Armon Vuonna 2016

Antti Heikkinen

ohjaaja ja sovittaja, onnellinen mies"

* * *

Onnellisen miehen arvostelu Savon Sanomissa 11.7.2016