Sheikki

Kesällä 2023

"Hän oli kemisti, sähkö- ja rakennusinsinööri, kouluttaja ja kuntouttaja. Hän oli ylilääkäri, maailman tärkeimmän teollisuuslaitoksen pääjohtaja sekä myös öljyalan spesialisti. Hänen lääkkeensä paransivat parkinzonit, dementtiat, kuoliot, reumatismit, huumeorjat, suonikohjut ja kaljupäät."

Antti Heikkinen on kirjoittanut näistä aiheista musiikkinäytelmän Sheikki ensi kesäksi Simolan Kesäteatteriin. Näytelmän ohjaavat Pekka Räsänen ja Antti Heikkinen, ja sävellyksistä sekä orkesterin johdosta vastaa Antti Janka-Murros.

Ensi-ilta on 7.7.2023

Sheikin käsiohjelma

"Ai niin sinä olet Nilsiästä? - Joo.
Vieläkö sen Öljysheikki on elossa? - Ei."

Männävuosikymmenen aikana olen käynyt edellä esitetyn dialogin siksi monesti, jotta itseänikin hirvittää. Sen takia olin oikein, oikein kauhistunut, kun Räsäsen Pekka tuossa jokunen vuosi sitten sanoa paukautti, jotta nyt se on tehtävä Sheikistä musikaali.

Tai oikeammin sen takia.

Olin toki ollut tietoinen, että ennemmin tai myöhemmin joku kirjoittaisi Tauno Kuosmasesta ja hänen alter egostaan joko romaanin, elämäkerran, näytelmän, oopperan tai jonkin sorttisen tietopohjaisen tai fiktiivisen teoksen.

Olin pakoillut aihetta tietoisesti, koska en halunnut olla se joku. Mutta kun Pekka asiaa ehdotti, sanoin melko välittömästi, että niin se pitää tehdä.

Tauno Kuosmanen oli - ja on edelleen - tunnetuin Nilsiässä vaikuttanut ihminen. Ihmismassojen kanssa jutellessa Paavo Ruotsalainen jää hänen rinnallaan tunnettuudessa kirkkaasti toiseksi.

Kun Tauno Kuosmanen eli, hänelle naurettiin. Mielestäni Taunolle on naurettu tarpeeksi. Ehkä hän eli omassa fantasiassaan, mutta ratkaisevampaa on se, että naurajat lähtivät hänen maailmaansa mukaan.

Kesän 2023 musiikkinäytelmä ei saata sen kummemmin Tauno Kuosmasta kuin Nilsiän Öljysheikkiä naurun alaiseksi. Näytelmä voi toki naurattaa, mutta mille siinä nauretaan - se nähdään tulevana suvena. Itse luulen, toivon ja uskonkin tietäväni sen jo nyt: sulle, mulle, heille ja teille.

Vasta sitten hälle, jonka tarinan tähden katsoja saa halutessaan myös niiskahdella.

- Antti